Un Greco autèntic a Olot?

El GrecoDoménikos Theotokópoulos
(1541-1614). Fou el màxim representant del Manierisme i qui millor va expressar el sentit de la Contrareforma a l’Estat Espanyol. La seva pintura va evolucionar al llarg dels anys cap a figures més allargades, etèries i en el fet de convertir el color i la llum en l’ essència de la seva pintura.

Crist abraçat a la Creu

Dominikos Theotokòpuli (El Greco)   S.XV – XVI

Fou un tema molt recurrent a l’ obra de El Greco.

El quadre que hi ha a Olot està signat i pertany a la darrera etapa del pintor. Representa a Crist portant la creu cap al Calvari.

És una figura de dos terços que agafa la creu pintada en escorç.

Aquesta obra és d’ una gran espiritualitat i misticisme sobrenatural.

Està representada davant un fons fosc amb núvols clars, un dels quals està darrera el cap de Crist  alhora que li dóna llum i li serveix d’ aurèola.

Crist no apareix com una figura sofrent sinó etèria, irreal.

No es troba agafant la creu, més aviat l’ abraça i no mostra esforç ni dolor.

El pintor combina perfectament el color blau fred del mantell amb el vermell-carmesí càlid de la túnica per atraure  l’atenció de l’espectador i donar volum, expressivitat i lluminositat a la pintura.

El cos és allargat, desproporcionat. Les mans són allargades i el rostre no expressa dolor sinó súplica o acceptació del destí.

La creu no és pesada.  El Greco pinta la creu com un atribut de victòria.

Crist abraçat a la Creu, obra de “El Greco”,  l’artista manierista del s. XV – XVI:

EL MANIERISME ÉS UN ESTIL ARTÍSTIC CARACTERITZAT PER LA RECERCA D’UNA ESTILITZACIÓ (MANIERA) PERSONAL I QUE VA PREDOMINAR ENTRE EL RENAIXEMENT DEL SEGLE XVI I EL BARROC.